Forside > Musik > B

B

Ser man det – andet kapitel af alfabetlegen er allerede på trapperne. Hvad kan jeg dog finde på at underholde med denne gang?

Et tema, minsandten. Kapitel A blev lidt tilfældigt til en rundtur i et drømmende, ambient og elektronisk univers, men denne gang skal det være anderledes. Kapitel B består nemlig af tre sange fra 1989.

Første sang kommer fra Band of Susans og deres andet album Love Agenda. Det åbnes af nummeret ‘The Pursuit of Happiness’, og efter at have hørt det første gang var jeg sikker på jeg havde fundet et nyt yndlingsband. Sådan er det ikke helt gået, skal jeg være ærlig at indrømme, for selv om Love Agenda i sin helhed er en glimrende plade, så er der ikke nogen af dens øvrige sange der rammer mig i mellemgulvet, hovedet og resten af kroppen, som netop ‘Pursuit’ gør. Den rammer til gengæld også hårdt, eller rettere, jeg rammer hårdt når jeg drøner frontalt ind i dens mur af feedback og tredobbelte guitarangreb og pulserende bastoner.

Videoen er ikke noget specielt, men der er alligevel noget fascinerende ved at se bassist Susan Stenger og leadguitarist Robert Poss stå midt i en ørken og vride alle mulige og umulige forvrængede toner ud af deres instrumenter, mens trommeslager Ron Spitzer myrder sit værktøj i baggrunden.

Fra Band of Susans i New York går turen videre til Beat Happening i Olympia, Washington. Her huserede Calvin Johnson og hans slæng af misfits nemlig op gennem firserne og starten af halvfemserne, mens de spillede grimme og primitive popsange for teenagere i alle aldre. Spille og synge i gængs musikalsk forstand var der ikke rigtig nogen i trioen der magtede, men det var sagen uvedkommende, for i Beat Happening og på Johnsons selvetablerede selskab K Records handlede det ikke om teknisk kunnen. Til gengæld kunne Johnson optræde – på sin egen aparte facon. Det kan du se på nedenstående pragtfulde optagelse fra The International Pop Underground Convention, en seks-dages-festival for specielt indbudte som blev afholdt i august 1991, og hvis betydning for 1990’ernes indie-scene på ingen måde kan overvurderes. Det vil føre for vidt at komme ind på hvorfor i dette indlæg, så jeg vil nøjes med at henvise dig til denne artikel fra Seattle Weekly 2001, og denne fremragende bog.

Nå, sidespring. Sangen Calvin Johnson på besynderlig vis fremfører på dette klip er ‘Cast a Shadow, og stammer oprindeligt fra albummet Black Candy. En primitiv og møgcharmerende plade, der i min verden minder mistænkeligt meget om et mesterværk.

Fra Beat Happening tager vi et på alle måder gedigent spring til Glasgow, hvor Paul Buchanan i nu 30 år har sunget for i det sofistikerede popensemble The Blue Nile. Er der noget der karakteriserer The Blue Nile, så er det at de tager sig god tid, for man skal vist være Boston for at overgå den sløve udgivelsesfrekvens man har lagt for dagen i det skotske: Sølle fire plader har Buchanan og venner nemlig beriget verden med på de 30 år. Det passer på sin vis meget fint til bandets musik, der er elegant, smagfuld, velproduceret og reflekterende – med andre ord meget voksen og dræbende kedelig (det er positivt ment). Derfor er det måske også helt ok, at der går syv-otte år mellem hver plade, for så kan man som lytter tage sig god tid til at indsnuse atmosfæren hos The Blue Nile. Den er der i rigelige mængder på bandets anden udgivelse Hats, for eksempel på den helt nedbarberede og ufatteligt smukke ‘From a Late Night Train’ og den lige så blændende ‘Let’s Go Out Tonight’, men såmænd også på den mere poppede ‘The Downtown Lights’. Dens kedeligt-elegante atmosfære kan og bør du nyde herunder, mens du måske sukker let og stirrer længselsfuldt ud i natten, som man snildt kan gøre til en The Blue Nile-plade.

Reklamer
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: